The following two tabs change content below.
Vuslat Yavuz

Vuslat Yavuz

1997 yılında İstanbulda doğmuştur. 2019'da İstanbul Bezmialem Vakıf Üniversitesi Odyoloji Bölümünü tamamlamıştır. Ankara'da Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve Bezmialem Vakıf Üniversite Hastanesinde klinik deneyim edinmiştir. Ocak 2020'den beri Duymer bünyesinde Marmara Bölgesi Odyoloji Temsilcisi olarak çalışmaktadır.
Vuslat Yavuz

Son Gönderiler Vuslat Yavuz (Tümünü Gör)

e- STAT

 Muhtemelen, herhangi bir işitme cihazı ayarlama yazılımının en önemli bileşeni, işitme cihazı kazancını, işitme kaybına dayalı kurallı hedeflere uyacak şekilde otomatik olarak ayarlayan bir algoritma olan “best fit” uygulamasıdır.Hiçbir zaman unutmamız gereken bir şey var. İlk izlenim önemli!

 İşitme uzmanı, “best fit” sonucu uyarlamalar doğru değilse küçük ayarlamalar yapabilir, ancak ilk uyumdan sonra amplifikasyonu reddeden ve “best fit” sonucunun doğru olan olduğunu düşünen hasta için ince ayar yapma fırsatı kaybedilebilir. Fakat “doğru olanı” tanımlayan nedir? İyi bir ilk ayarı belirleme kriteri ne olmalıdır?

  • İlk yadırgama en aza indirgeniyor mu?
  • Konuşma anlaşılırlığını en üst düzeye çıkıyor mu?
  • Dinamik aralık doğru şekilde mi ayarlanmış?
  • Hasta konforunu en üst düzeyde mi?
  • Ses kalitesini en üst düzeyde mi?
  • Hasta memnuniyetini en üst düzeyde mi?

Çoğu “best fit” seçeneği, yukarıdaki hedeflerin bir kombinasyonunu optimize etmeye çalışır. Optimizasyon gereklidir, çünkü hedefler çoğu zaman birbirine zıttır. Örneğin, hasta maksimum konfor için çok az kazanç isteyebilir, ancak maksimum anlaşılabilirlik için çok fazla kazanç gerekebilir. Optimizasyona ne kadar çok faktör dahil edilirse, bu algoritmayı ayarlama mantığı  o kadar karmaşık hale gelir.

e-STAT®, Starkey İşitme Teknolojileri’in tescilli fitting formülü  NAL (Doğrusal olmayan fitting formülü) tarafından halihazırda yapılmış olan ses yüksekliği ve anlaşılırlık optimizasyonundan yararlanarak  hastaların özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde özelleştirildi.

En iyi fitting ayarı için güncel olarak yapılan araştırmalar fitting formüllerinin algoritmalarına etki etmelidir. Bu yüzden e-STAT bir avantaja sahiptir. Çünkü fitting ayarlarını çok düşük ölçüde bile değiştirip hastaya avantaj kazandıracak gelişmeler, bu algoritmada düzenli olarak denenir ve uygulanır. e-STAT araştırma bulgularıyla her gün gelişmeye devam eden br algoritmadır. Çünkü artık cinsiyetin veya kulağın farklı fiziksel özelliklerinin bile dinleme seviyelerinin fitting ayarlarında farklılıklara sebep olduğunu biliyoruz. İşitme kaybı sınırlarına müdahale ettiğimiz için asla yalnızca teorik bilgiye güvenemeyiz. Bu e- STAT’ın en temel yönüdür. Her kaynaktan en son verileri optimize edip formülasyonunda dener ve dahil dener. e-STAT fitting algoritması, Starkey İşitme Teknolojilerinin hastanın ilk cihazlandığı andan itibaren duyduğu memnuniyetinin en temel sebebidir.